Oikeanlaisella mullalla on tärkeä merkitys kasvien kasvulle. Kun toimitamme huonekasvin kotiisi, istuta se uuteen, kasville sopivaan multaan ja isompaan ruukkuun. Multatilaa tarvitaan, sillä se toimii välivarastona vedelle ja ravinteille.


 

Kotiuta uusi kasvi uuteen multaan

Uusi huonekasvi kannattaa istuttaa sopivaan multaan ja isompaan ruukkuun mahdollisimman pian. Istuttamisen voi tehdä milloin vain – sinun ei tarvitse odottaa perinteistä mullanvaihtoaikaa eli kevättä.


Entä milloin on aika uusia vanhojen kasvien mullat?

Kevät on parasta aikaa vanhempien kasvien mullanvaihdolle eli uudelleen istuttamiselle. Mullanvaihto tehdään kasvien lepokauden loputtua, helmi–maaliskuun vaihteesta eteenpäin. Hitaasti kasvavilla lajeilla uudelleen istuttaminen voidaan tehdä joka toinen tai kolmas vuosi.

Nopeasti kasvavat kasvit tarvitsevat isomman ruukun joka vuosi. Samoin pienissä ruukuissa kasvavat kasvit kaipaavat mullanvaihtoa vuoden välein. Isompi ruukku tarvitaan, jos vanha ruukku on täynnä juuria. Suuremmat kasvit saattavat viihtyä samassa mullassa useamman vuoden, ja niille kannattaakin vaihtaa reilusti isomman kokoinen ruukku. Uusi niillekin joka kevät helposti irtoava pintamulta.


Viherkasvien istuttaminen ja mullanvaihto

1. Valitse sopiva multa

  • Kukkiville viherkasveille kukkamultaa
  • Altakasteluruukkuihin ja isoille viherkasveille viherkasvimultaa
  • Kaktuksille ja mehikasveille kaktus- ja mehikasvimultaa
  • Orkideoille ja muille kämmeköille orkideamultaa


2. Laita ruukkusoraa pohjalle

Tee uuden ruukun pohjalle salaojitus ruukkusoralla. Peitä pohjareikä paperinpalalla. Altakasteluruukuissa salaojitusta ei tarvita.


3. Lisää multa

Lisää ruukun pohjalle kasville sopivaa multaa. Huomioi kasteluvara, niin että multapinta asettuu hieman ruukun reunaa alemmaksi.


4. Istuta kasvi

Ota kasvi pois vanhasta ruukustaan. Ravistele vanhaa multaa pois ja avaa juuristoa hellävaroen.


5. Asettele kasvi ruukkuun

Asettele kasvi uuteen ruukkuun. Lisää multaa paakun ympärille. Tiivistä multa kevyesti sormin painelemalla. Lisää vielä hiukan multaa.


6. Kastele

Kastele, niin että multa kastuu kokonaan. Näin multa vielä tiivistyy juurten ympärille ja täyttää pienetkin kolot.

Psst! Kestoravinteen voi sekoittaa mullan sekaan mullanvaihdon yhteydessä.

×