Toimitamme kaikki kasvimme kestävissä muoviruukuissa. Suosittelemme vaihtamaan ruukun kotona sinulle mieleiseen, kodin sisustukseen sopivaan. Ota huomioon myös muutama muu seikka.
Ruukun koolla ja materiaalilla on merkitystä – niin myös fiiliksellä ja tyylillä, joka ruukusta välittyy.

Tärkeintä ruukunvalinnassa on, että ylimääräinen kasteluvesi pääsee poistumaan juuristosta, jotta kasvi ei huku eikä juuret mätäne. Tämän vuoksi kasvia ei kannata istuttaa suoraan suojaruukkuun vaan ruukun pohjassa tulee aina olla reikä, josta vesi valuu pois. Ruukun pohja kannattaa myös salaojittaa laittamalla pohjalle kiviä tai kevytsoraa. Näin ylimääräinen vesi valuu nopeammin pois mullasta ja juuret pysyvät ilmavina.


Saviruukku

Savesta tehdyt ruukut ovat kauniita ja käytännöllisiä. Jos pohjassa on reikä, tarvitset aluslautasen, johon ylimääräinen vesi valuu. Saviruukun etuna on tukevuus, siinä pysyy pystyssä painavampikin kasvi. Saviruukku ei myöskään kuumene auringonvalossa yhtä helposti kuin muoviruukut.

Ei lasitetut saviruukut läpäisevät ilmaa ja kosteutta hyvin, niitä tulee muistaa kastella hieman useammin kuin muoviruukkuja tai lasitettuja saviruukkuja.


Muoviruukku

Muoviruukku on kevyt ja kestävä. Se pitää mullan kosteana pidempää kuin saviruukku. Muoviruukku lämpiää helpommin auringossa, mikä voi vahingoittaa herkkiä juuria.


Lasiruukku ei sovellu orkideoille

Lasiruukkuja on saatavilla useissa eri malleissa ja väreissä, ja niitä markkinoidaan usein orkideoille. Suomen Orkideayhdistyksen mukaan lasiruukku ei kuitenkaan ole hyväksi orkidean juuristolle, sillä niiden ilmankierto on huono ja paksu lasi voi olla juuristolle liian kylmä. Orkidea viihtyykin parhaiten muoviruukussa.


Suojaruukku

Suojaruukku on umpinainen ruukku, jonka pohjassa ei ole reikää josta vesi pääsee valumaan pois. Suojaruukku voi käyttää muoviruukkuun istutetun kasvin suojana ja kauniiden suojaruukkujen avulla saa helposti kauniin yleisilmeen, jollei jaksa istuttaa kasveja reiällisiin ruukkuihin.

Jotkut istuttavat kasvit suoraan suojaruukkuihin. Jos näin tekee, pitää suojaruukun pohjalle laittaa lekasoraa tai kiviä ja suojakangas, johon ylimääräinen vesi valuu. Ilman salaojitusta on erittäin todennäköistä, että kasvin juuret hukkuvat ja mätänevät liiallisen kosteuden johdosta, koska ylimääräinen vesi ei pääse ruukusta pois.


Sopivan ruukun valinta

Kukkaruukku on sopivan kokoinen, kun juuripaakun ja ruukun seinämän väliin jää ympäriinsä peukalon levyinen rako. Huonekasvien ruukun pohjassa kannattaa kasvin hyvinvoinnin kannalta olla reikä, josta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois.
×