Bluumis & Friends:
Jasmin Anoschkin

Jasmin Anoschkin on monipuolinen taiteilija, jonka teoksiin kuuluu keraamisia ja puuveistoksia, maalauksia, piirrustuksia sekä videoita. Me Bluumiksella ihailemme Jasminin suurenmoista persoonaa – hänestä huokuu ilo, veikeys, leikkisyys ja vilpittömyys, aivan kuten hänen taiteestaankin. Rento elämänasenne kasvattaa sekä perheen lapset että viherkasvit."Olen vähän villi hoitamaan kasveja. Yhdenkin kasvin leikkasin kaljuksi. Ihan hyvin se on toiminut."Hei Jasmin, kiitos että saimme tulla kylään. Missä olemme nyt?

Olemme meidän kotona ja tarkemmin sanottuna lempipaikassani, muuntautuvassa viherhuoneessa. Välillä viherhuone toimii mietiskelypaikkana, jossa voi vain istua ja ihmetellä. Tai jumpata ja joogata. Välillä kannamme tänne sängyn ja kappas – syntyy vierashuone. Välillä valtaan huoneen veistoksilla tai lapseni kokonaisella rumpusetillä. Kaikki haluavat tänne, sillä täältä on parhaat näkymät.

Talossa asuu lisäkseni yksi mies sekä kaksi lasta. He tosin lähtivät karkuun kuvausten ajaksi. "Viherkasvit on meille perheenjäseniä – en vain muista niiden nimiä."Kuka teillä pitää huolta kasveista?

Minä pidän huolta niistä, vaikka olenkin vähän villi hoitamaan kasveja. Yhdenkin kasvin leikkasin kaljuksi, mutta ihan hyvin sekin taktiikka on toiminut. Viherkasvit on meille perheenjäseniä – en vain muista niiden nimiä. 

Terassilla kasvavat viiniköynnökset on mieheni Severin projekti. Hän käy niitä kääntelemässä ja tutkimassa monta kertaa päivässä. Se on kuulemma niin kivaa hommaa. Viime kesänä saimme 18kg viinirypäleitä ja tuumasimme, että tehdäänpäs tästä viiniä! Annettiin Myllypuron Shätöötä lahjaksi ystäville ja kirjoitettiin pullon kylkeen ”älä juo”. Ruuanlaittoon sitä sai käyttää. Suomen kesä ei antanut rypäleisiin tarpeeksi makeutta.
Mikä on lempikasvisi?

Oi, pioni! Myös posliinikukka on ihana, mutta se tiputtaa ällöä mahlaa. Sitruunapuu tuoksuu huumaavalle – ihan kuin tulisin paratiisiin. Se vaatii aika paljon vettä.

Kerran ostin viikunapuun ja se alkoi haista tosi pahalta. Olin haaveillut, että voisin nautiskella viherhuoneessa lasin viiniä ja syödä viikunoita suoraan puusta. Viini ei maistunut siinä hajussa, joten heitin koko puun pois."Tykkään käydä kukkakaupoissa. En yleensä osta mitään, olen enemmän retkellä."


 

Jasmin Anoschkin
kuvanveistäjä
s. 1980

Koti & työhuone Helsingin Myllypurossa

Jasminin tunnistettavassa taiteessa on usein viittauksia popkulttuuriin tai länsimaiseen leluteollisuuteen. Veistokset esittävät yhtä suurenmoisia hahmoja kuin taiteilija itse – jokaisella näistä on tarina kerrottavanaan ja vaikka ne näyttävätkin ensi silmäyksellä huvittavilta, ne paljastavat meille paljon ympäröivästä maailmasta.


×