Kasvien huonovointisuuteen voi olla monia syitä, mutta jotkut niistä ovat muita tavallisempia. Tavallisimpia syitä ovat liian vähäinen valo, liikakastelu tai liian vähäinen ravinteiden saanti. Tässä on muutama esimerkki kasvien mahdollisista ongelmista ja ohjeet niiden ratkaisuun.

 


Kasvi ei kuki

Onko sinulla kasvi, joka kukki myymälässä mutta ei kotonasi? Syynä voi olla liian pimeä paikka, jossa kasvi ei saa riittävästi valoa. Siirrä ruukkukasvi ikkunalle nähdäksesi kukkiiko se siellä.


Lehdet kellastuvat ja putoavat

Tämä on liikakastelun merkki. Tarkista mullan kosteus ennen kastelua. Kokeile pintamultaa sormella ja nosta sen jälkeen ruukkua ja tunne, miten painavalta se tuntuu. Painava multa = multa on vielä märkää.


Ruskeat ja kuivat lehdet

Kyseessä on liian vähäinen kastelu. Tarkista multa säännöllisesti kuten yllä on kuvattu – nosta ruukkua ja tunne mullan paino. Kastele, kun multa on kevyttä ja kuivaa ehkäistäksesi lehtien ruskistumisen.


Kasvista tulee pitkä ja hontelo

Jos kasvi saa liian vähän auringonvaloa, se venyy pituutta päästäkseen lähemmäksi valoa. Näin siitä voi tulla pitkä, hontelo, huojuva ja ei niin kaunis. Siirrä kasvi valoisampaan paikkaan, niin kasvu saattaa pysähtyä tai hidastua.


Muita syitä kasvin huonovointisuuteen

Kasvin kuoleminen kastelusta ja valosta huolimatta voi johtua monista eri syistä. Syynä voivat olla sairaudet ja tuholaiset tai pöly ja kuiva ilma. Näillä viidellä helpolla vinkillä saat kasvisi kukoistamaan:

  1. Poista kuihtuneet lehdet. Poista kasvista kuihtuneet kukat ja kuolleet lehdet, sillä ne vievät energiaa ja voivat levittää sairauksia.

  2. Huolehdi kasvin puhtaudesta. Pyyhi pölyt kasveista säännöllisesti, jotta lehdet pystyvät hengittämään. Pölyinen kasvi on herkempi saamaan tuholaisia ja kasvisairauksia.

  3. Ehkäise tuholaisia. Käsittele kasvin lehdet suopasekoituksella, jos havaitset merkkejä tuholaisista.

  4. Lisää kosteutta. Suihkuta kasvit säännöllisesti ehkäistäksesi kuivan sisäilman aiheuttamia vahinkoja. Voit myös asettaa vedellä täytettyjä kulhoja lämpöpatterin läheisyyteen.

  5. Lannoita. Muista lannoittaa kasveja, kun niissä on nuppuja.
×