Bluumis & Friends:
Ilari Hautamäki


Ilari Hautamäki on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on tunnettu abstrakteista kasvillisuuteen liittyvistä maalausaiheistaan. Kuvataideakatemiasta vuonna 2011 valmistuneen Hautamäen maalausten sisältö perustuu vahvasti muotoon. Viherkasvit taipuvat teoksissa asetelmiin näennäisen staattisesti, mutta pienen tarkastelun jälkeen teokset ovatkin täynnä tapahtumia, jännitteitä ja tasapainoilua erilaisten muotojen ja värien välillä. Kävimme kylässä Ilarin työhuoneella ihastelemassa, kuinka kasvit ja älyllinen nykymaalaus kasvavat yhteen."Joskus olen imitoinut jukkapalmua, mutta helpommin muodot syntyvät intuitiivisesti."

Hei Ilari, onpa tämä työhuoneesi upea. Mitä olet luomassa parhaillaan?

No kiitos! Kiva kuulla, että pidätte. Sain tämän käyttööni vuonna 2020 ja olen kyllä viihtynyt hyvin. Koko iso rakennus on täynnä eri taiteilijoiden työhuoneita ja ateljeetiloja – pidän tästä yhteisöllisyydestä. Vaikka dialogi keskeneräisen taiteen äärellä onkin vähän haasteellista ja hienovaraista, täällä on mahdollista pyytää kollegalta mielipidettä. Tai voi vain hetken keskustella yhdessä ja sitten palata takaisin työn äärelle.


"Nykyisin näen kasveissa paljon typografisia elementtejä. Sitä kautta myös kirjaimet ja matemaattiset merkit ovat löytäneet mukaan teoksiini."


Miten päädyit maalaamaan kasviaiheisia teoksia?

Pitkän geometriaan perustuvan abstraktin vaiheen jälkeen halusin tehdä jotain vapautuneempaa ja orgaanisempaa. Halusin löytää helposti lähestyttävän aiheen, johon pystyy myös samaistumaan. Olen kehittänyt kasviaihetta jo vuodesta 2016, jolloin maalauksessani esiintyi ensimmäistä kertaa kasvi. Viherkasvit ovat kiinnostavia sekä muodoiltaan että luonteiltaan. Niiden orgaanisuudessa ja vehreydessä riittää tutkittavaa. Joskus olen imitoinut jukkapalmua, mutta helpommin muodot syntyvät intuitiivisesti. Nykyisin näen kasveissa paljon typografisia elementtejä. Sitä kautta myös kirjaimet ja matemaattiset merkit ovat löytäneet mukaan teoksiini.

Maalauksiasi yhdistää kasvien vihreä väri. Onko se jokin tietty sävy?

Yksi lakimies joskus sanoi, että mun pitäisi patentoida tää mun vihreä siveltimen jälki. Se huvitti, sillä taiteessa patentteja ei oikein tunneta. Sapp green on upea öljyvärissä – läpikuultava, vähän kellertävä, heleä. Koboltin vihreä on kuitenkin mun lempiväri. Hieman vaihdellen ja sekoitellen käytän näitä.


"Sapp green on upea öljyvärissä."


Ovatko kasvit sinulle enemmän työkavereita vai löytyykö niitä myös kotoasi?

Itse asiassa puolisoni on hortonomi ja harrastuksenaan hän keräilee harvinaisia viherkasveja kotiimme. Suvi oli aikaisemmin töissä kasvitieteellisessä puutarhassa ja sai pääpuutarhurilta lahjaksi apostolinmiekan pistokkaan. Toinen harvinaisuus on raatokukka, jonka pistokkaan hän sai ystävältään. Näitä harvoin löytää kasvimyymälöistä. Itse en ole niin hyvä kasvien nimissä tai lajikkeissa, olen enemmän fiilistelijä. Agapanthus on jäänyt mieleeni – sillä on tarttuva nimi ja pallomainen kukka.

Kun ostin vuosia sitten siroliuska-aralian, luulin ostaneeni puun, mutta ostinkin rehevän pensaan. Parhaiten tunnen tämän vuosia sitten työhuoneelle ostamani ensimmäisen kasvin, jukkapalmun. Se nauttii olostaan etäläikkunalla ja on kasvanut taas lyhyessä ajassa 30cm ylvästä korkeutta. Tämä jukka on ollut maalausseuranani jo kymmenen vuotta. Niin, oikeastaan, tästä jukastahan kaikki alkoi.

"Tästä jukastahan kaikki alkoi."Ilari Hautamäki
kuvataiteilija
s. 1983

Työhuone Helsingin Roihupellossa

Ilari Hautamäki on koloristi, joka käyttää harkitusti puhtaita perusvärejä. Vahva, elävä ja hengittävä vihreä on maalausten leimallisin väri. Rauhallisiksi väripinnoiksi maalatut väritaustat tuovat esiin ekspressiiviset siveltimenvedot, jotka näyttäytyvät viherkasvien lehtinä kuin vasta maalattua seinää vasten.

 

×